Bij het produceren van onze documentaire hebben wij de gemaakte kosten, zoals de huur van apparatuur en reiskosten, privé voorgefinancierd. Daarom zijn wij een crowdfunding gestart.
Als donateur aan ons project, zitten er ook een aantal fiscale voordelen aan verbonden. Stichting CineCrowd is door de Belastingdienst namelijk aangemerkt als culturele ANBI. Het belastingvoordeel kan daarom oplopen tot wel 150% van de donatie voor bedrijven en 125% voor particulieren.

Particulieren:
Een particulier mag bij het doneren van een gift 1,25 keer van het gedoneerde bedrag aangeven bij een inkomstenbelastingaftrek.

Een gift van 1000 euro kan dus voor 1250 euro worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. De verschillende belastingschalen maken het doneren aan culturele instellingen door particulieren mogelijk nog aantrekkelijker.

  • Bij 33% inkomstenbelasting is het belastingvoordeel 41,25%. Een gift van € 1000 zou in dit geval effectief € 587,50 kosten.
  • Bij 42% inkomstenbelasting is het belastingvoordeel 52,5%. Een gift van € 1000 zou in dit geval effectief € 475,00 kosten.
  • Bij 52% inkomstenbelasting is het belastingvoordeel 65%. Een gift van € 1000 zou in dit geval effectief € 350 kosten.

Aan donaties met een aftrekbaarheid van 125% is een maximum gebonden van 5000 euro per jaar. Giften boven dit bedrag kunnen nog steeds voor 100% worden afgetrokken van de inkomstenbelasting.

Let er overigens op dat er wel een onder- en bovengrens bestaat voor eenmalige giften. Alleen het deel van de totale giften boven de 1% van je verzamelinkomen komt in de aanmerking voor aftrek met een minimum van 500 euro. Daarnaast geldt de extra aftrek voor een maximum aan schenkingen van 5000 euro per jaar.

Benieuwd naar het belastingvoordeel wat een donatie kan geven?
Klik dan hier om het te berekenen!

Bedrijven:
Voor de vennootschapsbelasting geldt dat 1,5 keer het bedrag van de gedane gift in aftrek mag worden gebracht. Een gift van 1000 euro kan dus voor 1500 euro worden afgetrokken van de vennootschapsbelasting! De verschillende belastingschalen maken het doneren aan culturele instellingen door bedrijven mogelijk nog aantrekkelijker.

  • Bij 20% vennootschapsbelasting is het belastingvoordeel 30%. Een gift van € 1000 zou in dit geval effectief € 700 kosten.
  • Bij 25% vennootschapsbelasting is het belastingvoordeel 37,5%. Een gift van € 1000 zou in dit geval effectief € 625,00 kosten.

Er geldt geen drempel inkomen zoals dat bij particuliere giften wel het geval is!

Benieuwd naar het belastingvoordeel wat een donatie kan geven?
Klik dan hier om het te berekenen!


Overtuigd? Neem dan een kijkje op bij onze crowdfunding en doneer! 

Website: https://cinecrowd.com/nl/next-level

Heb je nog specifieke vragen? Kijk dan op de website van CineCrowd voor verdere details.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s